Skip to Menu Skip to Search Contact Belgium Websites & talen Skip to Content

In de Mercosur-regio lijkt de kaderresolutie voor materialen en voorwerpen die met levensmiddelen in aanraking komen (FCM's) sterk op die van de Europese Unie (EU) en op sommige bepalingen van de Amerikaanse FDA.

Mercosur (Mercado Común del Sur), de Zuidelijke Gemeenschappelijke Markt, is het grootste handelsblok in Zuid-Amerika, bestaande uit Argentinië, Brazilië, Paraguay, Uruguay en Venezuela. De geassocieerde leden zijn Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru en Suriname.

De algemene veiligheid van alle FCM's en FCA's wordt geregeld door GMC-resolutie nr. 3/92, die bepaalt dat deze producten moeten voldoen aan eisen zoals algemene veiligheid en vastgestelde limieten voor algemene en specifieke migraties. (GMC-resoluties worden goedgekeurd door de Groupo Mercado Común, de Groep Gemeenschappelijke markt, en moeten worden omgezet in nationale wetgeving.)

GMC-resolutie 32/07 & 02/12

Kunststoffen die met levensmiddelen in aanraking komen, vallen onder GMC-resolutie 32/07 (positieve lijst van additieven), 02/12 (positieve lijst van monomeren en polymeren), 56/92 (algemene bepalingen en algemene migratielimieten) en 32/10 (algemene testvoorwaarden). De eerste twee resoluties zijn grotendeels gebaseerd op Verordening (EU) nr. 10/2011 en de voormalige Richtlijn 2002/72/EG van de Europese Unie (EU) en in mindere mate op de Amerikaanse FDA-regels inzake levensmiddelenadditieven.

GMC-resolutie nr. 32/07 bevat een positieve lijst van additieven die mogen worden gebruikt bij de productie van kunststoffen die met levensmiddelen in aanraking komen, en GMC-resolutie nr. 02/12 bevat de lijst van monomeren, polymeren en andere uitgangsstoffen die mogen worden gebruikt bij de productie van kunststoffen die met levensmiddelen in aanraking komen en de beperkingen daarop. Het gebruik van simulanten, met inbegrip van vervangingsmiddelen voor olijfolie, en testomstandigheden voor temperatuur en duur is vergelijkbaar met de bepalingen van de vroegere Europese Richtlijn 82/711/EEG.

GMC-resoluties voor bepaalde gangbare materialen en voorwerpen die met levensmiddelen in aanraking komen

GMC-resolutie nr. Materiaal en voorwerp dat met levensmiddelen in aanraking komt/opmerking
3/92 Algemeen kader
55/92 Glas en keramiek
54/97 Elastomeren
27/99 Lijmen
55/99 Polymere en harsachtige coatings
46/06 Metalen en legeringen
32/07 Positieve lijst van additieven voor kunststoffen
15/10 Kleurstoffen en pigmenten in kunststoffen
02/12 Positieve lijst van monomeren en polymeren voor kunststoffen
40/15
41/15
42/15
Cellulose
Cellulosematerialen om te koken en voor hete filtratie
Cellulosematerialen om te koken of voor ovens

Specifieke maatregelen met betrekking tot bisfenol A (BPA)

Mercosur reguleert de migratie van BPA in kunststoffen die met levensmiddelen in aanraking komen en materialen voor epoxycoatings.

BPA is in sommige landen in Midden- en Zuid-Amerika ook verboden in bepaalde kunststoffen die met levensmiddelen in aanraking komen en bestemd zijn voor jonge kinderen.

Jurisdictie Vermelding Toepassingsgebied van de BPA-beperking Vereiste
Argentinië Disposición 2269/2012 Babyflessen uit polycarbonaat Verboden
Brazilië Resolutie nr. 41 van 16 september 2011 Babyflessen Verboden
Costa Rica Decreet 35904-S, publicatieblad 76, april 2010 Materialen en voorwerpen uit polycarbonaten die bestemd zijn voor kinderen en die met levensmiddelen in aanraking komen Verboden
Ecuador Resolutie nr. 29 van 31 oktober 2011 Flessen van polycarbonaat voor kinderen tot 18 maanden Verboden

Tests voor contact met levensmiddelen

SGS heeft de expertise in huis om fabrikanten en leveranciers van FCM's te helpen bij het naleven van de regels op markten over de hele wereld. Onze technische experts hebben een uitgebreide ervaring met het testen van materialen en voorwerpen die bestemd zijn voor allerlei markten. We bieden alle aspecten aan van FCM-analyses, inclusief migratietesten, samen met deskundig advies over opkomende regelgeving, conformiteitskwesties en documentatiecontrole. Onze ervaring zorgt ervoor dat uw producten voldoen aan de juiste territoriale voorschriften voor materialen die in aanraking komen met levensmiddelen en helpt u alle regels na te leven.

Meer informatie over het testen van materialen die in aanraking komen met levensmiddelen >