Skip to Menu Skip to Search Contact Belgium Websites & talen Skip to Content

Food Defense en voedselveiligheid hebben hetzelfde doel: een veilig product om consument, merk en sector te beschermen. Food Defense is echter het beveiligen van een voedingsproducerend bedrijf tegen opzettelijke besmettingen. Dit in tegenstelling tot voedselveiligheid, waar men uitgaat van onopzettelijke besmettingen.

Food Defense is ontstaan in de VS ten gevolge van de aanslagen van 11 september (2001), waarna de voedingsindustrie werd aangeduid als één van de potentiële targets voor terroristen. Bedrijven die produceren in de VS of aan de VS uitleveren zijn ongetwijfeld al geconfronteerd met de vraag naar een Food Defense Plan. Een Food Defense Plan omvat onder meer een risico-analyse naar de mogelijke gevaren van sabotage, vandalisme of terrorisme. Terreinafscheiding, gecontroleerde toegang, identificatie en registratie van bezoekers maken ook deel uit van dit plan.

Aan dit onderwerp is in de IFS Food standaard een volledig hoofdstuk besteed. IFS stelt ook een Food Defense Implementation Guide ter beschikking (deze kunt u downloaden op de volgende website: www.ifs-certification.com). FSSC 22000 behandelt Food Defense als een aparte normvereiste in hun standaard en verwijst naar de PAS 96 voor meer richtlijnen. Ook in de BRC Global Standard for food safety zijn onder hoofdstuk 4.2 vereisten met betrekking tot beveiliging opgenomen.

Food Defense is voor bedrijven actief in de voedingsindustrie een aandachtspunt dat aan belang toeneemt. Aarzel niet met ons contact op te nemen om in het kader van Food Defense gebruik te maken van onze analyses, testing en certificatie. Greet Marit en Chantal Gommers helpen u graag verder, u kan ze bereiken op dit nummer: 03 545 48 65.