Skip to Menu Skip to Search Contact Belgium Websites & talen Skip to Content

 

13 op de 21 speeltjes voldoen niet aan de wettelijke vereisten. Dat kwam recent aan het licht tijdens een Belgische controlecampagne naar de veiligheid van speelgoedartikelen. Eén bepaald speelgoedpistool kon zelfs onherstelbare gehoorschade veroorzaken. Drie artikelen werden daarop uit de handel gehaald. De actie bewijst dat er nog werk aan de winkel is wanneer het op speelgoedveiligheid aankomt. Als officieel controleorgaan helpt SGS u om veilig speelgoed op de markt te brengen.


Overheid onderstreept belang veiligheidscontroles
De Belgische Federale Overheidsdienst (FOD) Economie onderzocht in welke mate speelgoedproducenten aan de wettelijke veiligheidsvereisten voldoen. Ze koos hiervoor 21 artikelen uit. De controles werden uitgevoerd bij producenten, webshops, distributeurs en importeurs. De onderzoekers focusten zich op geluidsniveau, administratieve vereisten en kleine onderdelen, bij speelgoed voor kinderen tot 3 jaar. De actie sluit aan bij een grootscheepse Europese campagne. Ook vijftien andere landen hielden speeltuigen onder de loep.


FOD fluit gevaarlijk speelgoed terug
De inspecties van de FOD bleken allesbehalve vruchteloos: 13 van de 21 geteste producten voldeden niet aan de wettelijke vereisten. 1 op 5 producten oversteeg zelfs de toegestane geluidsnorm. 3 producten werden daarop uit de handel gehaald en voor 2 daarvan werd zelfs een terugroepactie op poten gezet. De gebreken die het vaakst werden vastgesteld waren: tekort aan of ontbreken van technische documentatie, de EG-verklaring van overeenstemming en het woord ‘waarschuwing’. Wie onvoldoende rekening houdt met nationale wetgevingen en Europese richtlijnen riskeert flinke financiële en imagoschade.


SGS houdt uw speelgoed tegen het licht

Een slecht overheidsrapport, een knauw voor uw reputatie én – vooral – ongelukken vermijden? Doe een beroep op SGS. Wij volgen de regelgeving voor speelgoedveiligheid voor u op de voet, en staan u bij met het nodige advies.

De technische experts van ons laboratorium in Spijkenisse gaan na of uw speeltjes voldoen aan de recentste wetgeving voor de Europese markt, zoals de EN 71-normreeks en REACH-verordening. Wij inspecteren uw speelgoed op algemene en specifieke veiligheid door:

  • mechanische/fysieke tests – o.a. gevaarlijke scherpe randen en punten, kleine onderdelen, … volgens de Europese Speelgoedrichtlijn (2009/48/EC) en EN 71-1
  • chemische tests – op verboden chemicaliën of schadelijke stoffen
  • ontvlambaarheidstests – op ontvlambaarheidssnelheid en -gevaar
  • elektrische veiligheidstests – op hitte- en vuurbestendigheid, kortsluiting, …
  • risicobeoordelingen – documentatie van producteigen risico’s (in kaart brengen van alle mogelijke gevaren, alsook acties om die te voorkomen of elimineren)
  • checks op bijkomende wetgeving – bovenop specifieke speelgoedreglementering

SGS is aangewezen als Notified Body voor o.a. speelgoed. Dat betekent dat de EU onze vakkundigheid als controle- en inspectieorgaan goedkeurde. Én het geeft ons de bevoegdheid om uw speeltje al dan niet geschikt voor de Europese markt te verklaren.


Meer informatie

Gemoedsrust voor uw bedrijf en klanten? Contacteer ons vandaag nog via nl.toys@sgs.com.
Meer info? Neem een kijkje op onze webpagina.