Skip to Menu Skip to Search Contact Belgium Websites & talen Skip to Content

 

Een vijfde van de sieraden voldoet niet aan de wettelijke veiligheidsvoorschriften. Ze bevatten te veel cadmium, lood of nikkel. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Overdadige blootstelling aan deze metalen veroorzaakt gezondheidsklachten. De verkoop van die onwettige producten is niet toegestaan. SGS helpt u om veilige juwelen op de markt te brengen.

Onderzoekt brengt gevaarlijke praktijken aan het licht

NVWA nam 113 sieraden onder de loep: 56 oorbellen en 57 kettingen. Ze kwamen allemaal uit het goedkope segment van warenhuizen, drogisterijen en bijouteriewinkels. 24 producten (21%) overschrijden de veiligheidsnormen met te veel cadmium, lood of nikkel. Bij 14 sieraden was de overschrijding zó groot dat het gebruik ervan meteen werd afgeraden.

Zware metalen schaden de gezondheid

De Europese verordening REACH legt voorwaarden op voor het gehalte of de afgifte van cadmium, lood en nikkel in diverse producten. Waarom? Omdat we er sowieso al mee in aanraking komen, bijvoorbeeld via voedsel en onze leefomgeving. En te veel contact gevaarlijk voor de gezondheid is. Cadmium kan de nieren schaden, lood de vruchtbaarheid en nikkel de huid.

SGS controleert uw producten

De beperking voor cadmium, lood en nikkel geldt niet alleen voor sieraden. Ook andere producten die langdurig in contact komen met de huid, moeten aan de veiligheidseisen voldoen. Denk aan brillen, knopen, ritsen, speelgoed en kinderverzorgings¬artikelen.

SGS is een officieel erkend controle- en inspectieorgaan om uw producten te onderzoeken op onder andere zware metalen. Onze technische experts van het laboratorium in Spijkenisse testen of uw artikelen voldoen aan alle normen en wetgevingen. Ook kunnen zij u adviseren over de geldende wetgeving.

Wilt u zeker zijn dat uw producten voldoen aan alle richtlijnen? Schakel ons in via nl.consumerproducts@sgs.com, of lees alvast meer online.