Skip to Menu Skip to Search Contact Belgium Websites & talen Skip to Content
eggs

(Inter)nationale gezondheids- en overheidsagentschappen bevestigden recent dat grote hoeveelheden eieren verontreinigd zijn met het insecticide fipronil. Naast een tiental andere Europese landen werden ook in België en Nederland verontreinigde eieren ontdekt. Daarop werden miljoenen eieren vernietigd, alsook eierproducten uit de rekken van supermarkten en winkels gehaald.

SGS voert analyses uit naar de aanwezigheid van fipronil in eieren en eierproducten. Doorheen de volledige supply chain ondersteunen we klanten met onafhankelijk onderzoek dat uitsluitsel biedt over de aanwezigheid van fipronil.

Wat is fipronil?
Fipronil is een insecticide waarmee vlooien, kakkerlakken en mieren worden bestreden, alsook een actief ingrediënt in tal van verzorgingsproducten voor huisdieren. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt fipronil als een matig toxische pesticide van klasse II.

Welke vorm van verontreiniging werd vastgesteld?
Fipronil werd verkeerdelijk gebruikt in pluimveebedrijven, in desinfecterende middelen en behandelingen tegen luizen. Voor eieren heeft de Europese wetgeving het maximumresidugehalte (MRL) voor fipronil vastgelegd in Verordening (EG) nr. 396/2005 op 0,005 mg/kg. Er zijn resten van fipronil geïdentificeerd die dit MRL overschrijden.

Onze analysediensten voor fipronil
SGS beschikt over diverse laboratoria die geaccrediteerd zijn voor het uitvoeren van fipronilanalyses in eieren en eierproducten. In onze laboratoria kunnen we het fipronilgehalte in eieren tot 0,003 mg/kg bepalen - lager dan het MRL van de EU.

Bovendien kunnen we in andere SGS laboratoria de nodige testen uitvoeren om fipronil ook in andere voedingsproducten en stalen te detecteren. Deze testen worden uitgevoerd aan de hand van de massaspectrometrietechnieken GC/MS, GC/MS/MS en LC/MS/MS.

Contact
Voor meer informatie over onze fipronil analysediensten neemt u contact op via be.cts.sales@sgs.com.