Skip to Menu Skip to Search Contact Belgium Websites & talen Skip to Content

Acrylamide blijft over de tongen rollen. Eind november ging de Vlaamse reportagereeks ‘Over Eten’ dieper in op de aanwezigheid van de kankerverwekkende stof in onze voeding, en wat de nieuwe Europese acrylamiderichtlijn betekent voor onze culinaire tradities. Hoe dan ook bent u als professioneel voedselproducent gebonden aan signaalwaarden die aangeven of u de acrylamidegehalten in uw product verder dient te onderzoeken. Vanuit onze foodlaboratoria kunnen wij uw producten aan de nodige analyses onderwerpen.

fries

Acrylamide en voedselveiligheid

Acrylamide is een stof die vrijkomt wanneer zetmeelrijke producten worden verhit, bijvoorbeeld tijdens het bakken van frieten, chips, brood of gebak. Volgens Europees voedselveiligheidsautoriteit EFSA verhoogt acrylamide het risico op kanker. In april 2018 trad een Europese verordening over acrylamide in werking die de stof zoveel mogelijk uit onze voeding moet weren. De richtlijn bevat referentiewaarden en risicobeperkende maatregelen om productieprocessen af te stemmen op de referentieniveaus.

Acrylamide opsporen

Het analyseren van de hoeveelheid acrylamide in voedingsmiddelen is geen nieuw gegeven. Ook bevat de recente Europese acrylamiderichtlijn geen wettelijke grenswaarden; wel bevat de verordening een reeks verlaagde referentiewaarden die aangeven wanneer bij exploitanten van voedingsbedrijven een belletje moet gaan rinkelen en nader onderzoek aangewezen is. Vanuit ons foodlabo in Antwerpen kunnen we u bedienen met geaccrediteerde acrylamide analyses.

Meer informatie?

Neem contact op met Katie De Waele: