Skip to Menu Skip to Search Contact Belgium Websites & talen Skip to Content

De SGS Clinical Pharmacology Unit verhuist in 2021 naar een nieuwe locatie en verhoogt hiermee zijn capaciteit voor het uitvoeren van Human Challenge studies

SGS, wereldleider op het gebied van inspectie, controle, analyse en certificering verplaatst zijn Clinical Pharmacology Unit (CPU) naar een nieuwe locatie in 2021. Hiermee wordt hun capaciteit voor het uitvoeren van Human Challenge Studies verhoogd.

In België en Nederland is SGS marktleider met een netwerk van 47 kantoren en laboratoria met 3600 werknemers. Een groot onderdeel van de activiteiten in België vormt de Life Sciences tak met 600 medewerkers. Hieronder valt ook de SGS Clinical Pharmacology Unit, momenteel gelegen in het ziekenhuis van ZNA Stuivenberg in Antwerpen. 

In samenwerking met het Universitair Ziekenhuis Antwerpen bouwt SGS aan een nieuwe unit met een capaciteit van in totaal 110 bedden. Dit omvat ook een aparte quarantaine eenheid met 45 bedden voor CHIM studies. De verhuis naar de nieuwe unit wordt voorzien medio 2021. 

SGS CPU is reeds 30 jaar actief in het early phase klinisch onderzoek, waar therapeutische geneesmiddelen en vaccins getest worden op gezonde vrijwilligers. Zo is CPU momenteel ook actief betrokken in verschillende klinische studies in de strijd tegen de COVID-19 pandemie. 
Daarnaast voert SGS CPU reeds 5 jaar ook Human Challenge studies uit in haar speciaal ingerichte isolatie eenheid met 20 bedden. Met Human Challenge studies of Controlled Human Infection Models (CHIM) kan men de efficiëntie van een geneesmiddel valideren aan de hand van toegepast onderzoek. Gezonde studiedeelnemers worden gecontroleerd blootgesteld aan een bepaalde ziekteverwekker zoals bijvoorbeeld een virus om de efficiëntie en veiligheid van een nieuw geneesmiddel te bewijzen.  Zo werden al challenge studies uitgevoerd met een eigen ontwikkeld H3N2 (griep) virus en heeft SGS vorig jaar ook de eerste Malaria challenge studie uitgevoerd in België.

“Challenge studies zullen naar de toekomst toe een sleutelrol blijven spelen in de ontwikkeling van geneesmiddelen en vaccins tegen  infectieziekten. Deze studies kunnen een cruciale tijdswinst betekenen in de klinische ontwikkeling van o.a. anti-virale middelen, door op een snelle en veilige manier de efficiëntie en veiligheid aan te tonen in een gecontroleerde omgeving. Daarom hebben we ook beslist om verder te investeren in het uitbreiden van onze quarantaine capaciteit in onze nieuwe CPU. Dit zal ons toelaten om efficiënter en sneller studies met grote aantallen studiedeelnemers uit te voeren.”, zegt Annick Van Riel, Director Clinical Pharmacology Unit, SGS.

In samenwerking met het Universitair Ziekenhuis Antwerpen bouwt SGS aan een nieuwe unit met een capaciteit van in totaal 110 bedden. Dit omvat ook een aparte quarantaine eenheid met 45 bedden voor CHIM studies. De verhuis naar de nieuwe unit wordt voorzien medio 2021. 

Over SGS Clinical Research Services

SGS Clinical Research is een contract onderzoeksorganisatie (CRO) die klinische onderzoeksdiensten en bioanalytische tests aanbiedt voor fase I tot en met fase IV klinische studies, met een specialisatie in infectieziekten, ademhalingsziekten en vaccins. Als toonaangevende CRO in de life sciences-industrie heeft SGS meer dan 35 jaar ervaring in klinisch onderzoek. SGS is perfect geplaatst om biotech- en farmaceutische bedrijven te ondersteunen bij het ontwerpen en uitvoeren van klinische studies in overeenstemming met de regels van de kunst. SGS helpt bij het optimaliseren van de tijdlijnen en ondersteunt de indiening van de studies volgens de regelgeving, met als doel producten op een snelle en veilige manier op de markt te brengen.

Volg ons nu op Linkedln voor het laatste nieuws.

Voor meer informatie, neem gerust contact op met: 

Wim Verreth
Head of Business Development and Support
Tel: +32 (0)475 792060 

Over SGS

SGS is 's werelds toonaangevende inspectie-, verificatie-, test- en certificeringsbedrijf. SGS wordt erkend als de wereldwijde benchmark voor kwaliteit en integriteit. Met meer dan 89.000 medewerkers heeft SGS een netwerk van meer dan 2.600 kantoren en laboratoria over de hele wereld.