Contact

Waar bent u naar op zoek?

PFAS-onderzoek door SGS: Jarenlange ervaring biedt meer mogelijkheden

July 22, 2021
IE_BE_PFAS_210721

Al een hele tijd beheerst PFAS de gemoederen in Vlaanderen. Deze chemische stoffen worden gebruikt in verschillende toepassingen omdat ze onder meer brandwerend, vuil- en waterafstotend zijn. Op steeds meer plekken worden deze chemische stoffen ontdekt, met een potentieel risico voor mens, milieu en dier. Of het nou gaat om bodem, water, omgevingslucht, consumentenproduct of voeding: SGS onderzoekt of uw product een van de chemische PFAS-stoffen bevat.

Wat zijn PFAS? 
Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) zijn chemische - door de mens geproduceerde - stoffen, bestaand uit 4.000 tot 6.000 verschillende componenten. PFAS zijn hardnekkig, verspreiden zich snel en zijn niet of nauwelijks biologisch afbreekbaar. Ze worden toegevoegd tijdens productieprocessen aan allerlei toepassingen, zoals verf, blusschuim, pannen, verpakkingsmateriaal en cosmetica. Vervolgens worden de stoffen als diffuse verontreiniging aangetroffen in voeding, lucht, bodem, grondwater en oppervlaktewater.

De gezondheidsrisico’s
Van verschillende PFAS is een sterk vermoeden dat ze toxisch zijn, met gezondheidsrisico’s voor mens, dier en milieu. Denk aan effecten op de hormoonbalans, het immuunsysteem, de voortplanting en de ontwikkeling van een ongeboren kind. De precieze eigenschappen verschillen per specifieke PFAS. De stoffen kunnen ophopen in het menselijk lichaam, in dieren en in planten. Via voeding, drinkwater, inademing of de huid kunnen PFAS in het menselijk lichaam terechtkomen. De hoeveelheid en de duur van de besmetting zijn bepalend voor het risico op schadelijke gezondheidseffecten. Van een groot aantal PFAS-stoffen is de werking nog onbekend.

Wat zegt de wet?
Voor productie en gebruik van diverse PFAS verbindingen zijn er sterke beperkingen door Europese richtlijnen. In de komende jaren worden verschillende PFAS-houdende toepassingen verder beperkt. Hierdoor worden er steeds meer vervangproducten geproduceerd en gebruikt. Sommige van deze producten vallen echter ook onder de PFAS-groep. In landen buiten de EU kan sprake zijn van een andere wetgeving voor PFAS waardoor er een reëel gevaar bestaat dat consumentenproducten vanuit dergelijke landen hogere gehalten aan deze stoffen bevatten.

Waarom kiest u voor SGS? 
SGS is al ruim 20 jaar bezig met onderzoek naar en analyse van PFAS-verbindingen. Op basis van deze ervaringen hebben wij unieke onderzoekstechnieken opgezet waardoor we PFAS in alle typen materialen kunnen onderzoeken. Dus niet alleen in bodem of water, maar ook in omgevingslucht en consumentenproducten zoals voedsel, verzorgingsproducten en cosmetica. Onze analyses zijn ISO 17025 geaccrediteerd en daarnaast bezitten we over zowel regionale (dienst Omgeving) als federale (FAVV) erkenningen voor water- en voedingsmatrixen. In tegenstelling tot de meeste laboratoria beschikt SGS over een unieke visie en analyse strategie om een mogelijke PFAS verontreiniging in kaart te brengen en hiermee verrassingen in de toekomst uit te sluiten.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over PFAS-onderzoek in België? Neem vrijblijvend contact op via be.ehs.sales@sgs.com of telefonisch via +32 3 545 85.84. 

 

Gerelateerde Nieuws