Contact

Waar bent u naar op zoek?

Het belang van het asbestattest voor een asbestveilig Vlaanderen

August 23, 2021
asbestattest 2 344x252

Tot het verbod werd asbest in België tientallen jaren verwerkt in meer dan 3500 uiteenlopende toepassingen. Met de focus op de toekomst heeft de Vlaamse Regering het doel om de leefomgeving tegen 2040 asbestveilig te maken. Het asbestattest is een belangrijk onderdeel van het Actieplan Asbestafbouw.

Omvang asbesttoepassingen in Vlaanderen
De huidige omvang van het asbestprobleem is enorm. Bij een woning, appartement of school ouder dan 2001 is de kans 70 tot 90 procent dat het gebouw asbest bevat. Volgens schatting van OVAM bevatten gebouwen en infrastructuur in Vlaanderen in totaal zo’n 2,3 miljoen ton aan asbesthoudende toepassingen, verdeeld over:

  • ruim 2,8 miljoen woningen,
  • 354.000 niet-residentiële gebouwen,
  • 40.000 kilometer aan nutsleidingen.

Gezondheidsrisico’s
Asbest werd in het verleden regelmatig toegepast in gebouwen en constructies vanwege de goede eigenschappen; het is onder meer sterk, vuurvast, slijtvast, geluidsisolerend en flexibel. Bij bewerking van de materialen, maar ook wanneer ze slijten of verweren, kunnen asbestvezels vrijkomen. Het inademen van deze asbestvezels heeft serieuze gezondheidsrisico’s tot gevolg. Denk aan verschillende ernstige longziekten, Asbestose of Mesothelioom (asbestkanker).

Het asbestattest als belangrijke schakel
Met de route naar een asbestveilig Vlaanderen in 2040, wil de Vlaamse regering zo snel mogelijk al het asbest in kaart brengen. Een belangrijke schakel hierin is het asbestattest. Bij de verkoop van een woning of gebouw van voor 2001 moet u vanaf 2022 verplicht een overzicht van de aanwezige asbesttoepassingen voorleggen via een asbestattest. Vanaf 2032 moet iedere eigenaar verplicht over zo’n attest beschikken. Hiervoor is een asbestinventarisatie noodzakelijk. Het bevat informatie over welke materialen of gebouwonderdelen asbest bevatten, de staat van het asbest en hoe het veilig beheerd kan worden.

Niet-destructieve asbestinventarisatie
Bij SGS kunt u terecht voor een asbestinventarisatie voor gebouwen en constructies van voor 2001, ten behoeve van zo’n asbestattest. Tijdens deze inventarisatie bepalen we of de woning asbest bevat, evalueren we de risico’s en hoe u zo veilig mogelijk met asbest omgaat. Het onderzoek is in basis niet-destructief: hierbij worden geen stappen ondernomen om ingesloten asbest op te sporen, in tegenstelling tot een destructieve asbestinventarisatie. In sommige gevallen kan een kleine ingreep wel noodzakelijk zijn, afhankelijk van de nog vast te stellen minimumvereisten omtrent monstername. De gebouwinspectie voeren we uit volgens richtlijnen van OVAM.

Het belang van bewustzijn
Bewust zijn van en actuele kennis over asbest is essentieel om veilig te wonen en te werken, en zoveel mogelijk risico’s weg te nemen. Als SGS zien wij het mede als onze taak om een ieder bewust te maken van de risico’s en op de hoogte te houden van actuele ontwikkelingen. Al vele jaren ligt onze focus op veilig werken met asbest, een speerpunt die we de komende jaren actief blijven voortzetten.

Verwante nieuws

std bridge under construction
Business nieuwsJune 28, 2021

The Oosterweel link: a complex challenge for underground cables and piping

In the coming years, the Oosterweel link will round off the Antwerp ring road through a series of tunnels and trenches. Such large and complex infrastructure projects require good preparation, including in terms of the infrastructure of underground cables and pipes. Our SGS (Roos+Bijl) colleague Johan took on this challenging task as the interface/tactile manager on behalf of VTTI contractor Ocotech.
main feature soil and digger
Plaatselijk ondernemingsnieuwsMay 05, 2021

Transportproces voor testen stalen bouwstoffen en -materialen uitgebreid naar regio Antwerpen

Bij grote projecten zoals de Oosterweelverbinding, wordt on-site en in een laboratorium veel materiaalkundig onderzoek uitgevoerd. Snelheid is hierbij cruciaal. Hierdoor hebben wij onze bestaande transportdienst verder uitgebreid naar de regio Antwerpen. Doel: het snel en efficiënt onderzoeken van stalen, zoals mortel, grout, beton en metaal.
main feature bridge under construction
Business nieuwsJanuary 25, 2021

CCB verkrijgt CSC-certificaat voor cement op niveau zilver

Het CSC-keurmerk wint steeds meer terrein in België en ver daarbuiten. CCB Cementir Holding heeft onlangs het Concrete Sustainability Council (CSC)-certificaat op niveau zilver mogen ontvangen voor cement voor hun locatie in Gaurain-Ramecroix. SGS heeft hierbij het proces van CCB beoordeeld.
main feature man in front of computer
Business nieuwsMay 26, 2020

Herstructurering van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI)

Een nieuw Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties vanaf 1 juni 2020._x00D_

Gerelateerde Nieuws

  • SGS Belgium NV

, 9120,

Melsele, België