Contact

Waar bent u naar op zoek?

SGS opent nieuwe, state-of-the-art site voor klinisch onderzoek in Antwerpen, België

October 27, 2021
World Map Showing Connections 1600px

In aanwezigheid van haar global CEO Frankie Ng, opent SGS op 26 oktober 2021 officieel haar nieuwe onderzoekscentrum voor klinische farmacologie op de site van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en versterkt daarmee haar pionierspositie binnen het mondiale farmaceutische landschap.

SGS Belgium team
In deze moderne, innovatieve en duurzame faciliteit, uniek in Europe, draagt SGS bij tot het creëren van een gezondere en veiligere samenleving..

De nieuwbouw van de SGS CPU, gericht op onderzoek in vroege fase, is strategisch ingeplant naast en in nauwe samenwerking met het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen (UZA). De nieuwe toplocatie onderstreept de visie van SGS om deze zeer actuele bedrijfsactiviteit  te koesteren en nog verder uit te bouwen. Reeds meer dan 40 jaar dicht SGS de kloof tussen molecule en mens, en voert het complexe en innovatieve fase I - IIa klinische studies uit, waarbij medicijnen, vaak voor de eerste keer, getest worden in mensen. De nabijheid van het UZA versterkt een wetenschappelijke samenwerking met een netwerk van specialisten en technieken. 

Dit werd bevestigd door Frankie Ng, CEO van SGS, die het volgende opmerkte: "Het afgelopen anderhalf jaar heeft het belang van klinisch onderzoek en geneesmiddelenontwikkeling duidelijk aangetoond. Met de intrek in deze fantastische nieuwe faciliteit zal SGS een sleutelrol spelen bij het vormgeven van de toekomst van de wereldwijde farmaceutische industrie".

“Onze nabijheid tot het Universitair Ziekenhuis Antwerpen betekent dat expertise nooit ver weg is. Door onze krachten te bundelen, versterken en verbreden we onze mogelijkheden voor vroege fase klinisch onderzoek. Deze nieuwe en innovatieve faciliteit positioneert SGS in de voorhoede op het gebied van klinisch onderzoek en helpt ons de komende jaren bij te dragen aan een gezondere en veiligere samenleving.”, zegt Johan Pype, Managing Director SGS Benelux.

Met een ervaren team van experts en meer dan 200 medewerkers zorgt de SGS CPU voor een soepele en efficiënte uitvoering van vroege fase studies. Uit een database van meer dan 13.000 potentiële studie deelnemers worden aan de hand van uiteenlopende criteria en proeven de meest geschikte gezonde mensen voor klinische proeven geselecteerd. Tijdens een verblijf in de SGS CPU worden de veiligheids- en werkingsmechanismen van het potentiële geneesmiddel in kaart gebracht. SGS CPU werkt aan de klinische testen van diverse medicijnen. Zo is SGS CPU onlangs actief betrokken geweest bij verschillende klinische onderzoeken van vaccins in de strijd tegen de Covid-19-pandemie.

Deze nieuwe, state-of-the-art CPU is een moderne, duurzame en innovatieve faciliteit. Met een capaciteit van 110 bedden, uniek in Europa, kan een breed scala aan settings worden geboden. Studiedeelnemers verblijven in 2 tot 8-persoonskamers, of in individuele kamers, en hebben toegang tot aangename leef- en ontspanningsruimten. Een high-care kamer laat een nauwgezette opvolging toe tijdens first-in-human tests van nieuwe geneesmiddelen. Twee gespecialiseerde quarantaine afdelingen zijn beschikbaar voor het gecontroleerd onderzoeken van infectiemodellen of controlled human infection models (CHIM). In de afgelopen jaren heeft SGS CPU de eerste malaria challenge-studies in België uitgevoerd met een eigen ontwikkeld H3N2 (griep) virus.

Daarnaast heeft de nieuwe CPU heel wat geïnvesteerd in innovatieve en duurzame technische mogelijkheden: een Good Manufacturing Practice (GMP) productie-eenheid met clean rooms niveau D, C en B voor steriele bereidingen van studiemedicijnen, een centraal gelegen laboratorium om complexe monsterverwerking te vergemakkelijken en het gebruik van de nieuwste bed-side monitoring (telemetrie). Ook aan milieu en sustainability is gedacht. Zo wordt er gekoeld en verwarmd via klimaatplafonds in combinatie met warmtepompen. Het dak is groen en voorzien van zonnepanelen en het daglicht wordt maximaal benut. Er zijn geautomatiseerde watertappunten en drinkfonteinen geïnstalleerd, evenals lichtsturing en zonwering. Ook de buitenomgeving is duurzaam aangelegd met bloemenweide en infiltratievijvers en wordt duurzaam beheerd.

Het is duidelijk dat SGS met een team van topexperts in deze hypermoderne clinical pharmacology unit verder wil focussen op de toekomst met steeds complexere klinische studies.

“Challenge studies zullen naar de toekomst toe een sleutelrol blijven spelen in de ontwikkeling van geneesmiddelen en vaccins tegen infectieziekten. Deze studies kunnen een cruciale tijdswinst betekenen in de klinische ontwikkeling van o.a. antivirale middelen, door op een snelle en veilige manier de efficiëntie en veiligheid aan te tonen in een gecontroleerde omgeving. Daarom hebben we ook beslist om verder in te zetten op het uitbreiden van onze quarantaine capaciteit. Dit zal ons toelaten om efficiënter en sneller studies met een groot aantal studiedeelnemers uit te voeren.”, zegt Annick van Riel, Director Clinical Pharmacology Unit, SGS.

In België en Nederland is SGS, met een netwerk van 47 kantoren en laboratoria met 3.800 werknemers in verschillende segmenten, een belangrijke en leidende stakeholder. Met meer dan 700 werknemers in België zijn klinische studies en geneesmiddelenontwikkeling een belangrijke pijler, en de nieuwe SGS CPU markeert een nieuwe mijlpaal.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Annick van Riel
Directeur SGS CPU Antwerpen
t: +32 (0) 3 217 25 60
www.sgs.be

OVER SGS
Wij zijn SGS - 's werelds grootste test-, inspectie- en certificeringsbedrijf. Wij worden erkend als de wereldwijde benchmark voor kwaliteit en integriteit. Onze 89.000 medewerkers opereren in een netwerk van 2.600 kantoren en laboratoria en werken samen aan een betere, veiligere en meer verbonden wereld.

 
  • SGS Belgium NV

SGS House - Noorderlaan 87, (RPR Antwerpen BTW BE 0404.882.750),

, 2030,

Antwerp, België